Инфрачервената фотография е един от най-впечатляващите фотографски стилове. Тя е пряко свързана с инфрачервените лъчи, които дават възможност за изобразяването на колоритни картини, посредством светлинни вълни, който са много по-дълги от тези на видимата светлина.

При този тип фотография се използват или инфрачервени филтри, или специални дигитални камери, които улавят дължина на вълната от 700 до 900 nm. Това е дължина по-голяма от тази на видимата светлина. В инфрачервената фотография се използват инфрачервени филтри, за да се улови само инфрачервения спектър.

Много цифрови фотоапарати използват инфрачервени блокатори. Блокаторът е устройство, обратно на филтъра. Вместо да спира всичко и да пропуска само избраното нещо, блокаторът спира единствено определеното. Така инфрачервеният блокатор пропуска всякаква светлина освен тази в инфрачервения спектър.

Тъй като източници на инфрачервени лъчи са всички нагрети тела, дори такива, които не излъчват видима светлина и изглеждат тъмни, инфрачервената фотография дава възможност да се заснемат картини, които не бихме могли да видим с просто око. Така този тип фотография дава възможност да се снимат и обекти на тъмно. Различията в свойствата на инфрачервените лъчи и видимата светлина определят някои предимства на фотографирането с инфрачервени лъчи. Така например те се разсейват и поглъщат по-малко от прахта, мъглата и други среди, в чиито състав влизат частици с малки размери.

Това е причината инфрачервените лъчи да се използват за наблюдение и фотографиране на различни обекти при лоша видимост. Контрастът на отделните обекти при инфрачервената фотография е различен от контраста при фотографиране с видима светлина. Някои подробности могат да се наблюдават само на фотография с инфрачервени лъчи.

Благодарение на специалните филтри се получават изключително интересни ефекти, които могат да бъдат забелязани на фотографиите. Тъй като белите дървета и растенията отразяват инфрачервени лъчи почти напълно, тяхното изображение е изключително кристално. То наподобява блясъка, който се получава при отразяването на светлината в снега.

Инфрачервената фотография става изключително популярна през 60-те години на миналия век, когато артисти започват да я използват в музикалната индустрия. Звезди като Джими Хендрикс, Франк Запа, рок бандата Grateful Dead и други музиканти, се появяват на обложките на албумите си с подобни фотоси. Артистите смятали, че странните цветове и ефекти, които се получавали благодарение на инфрачервения филм, отразяват адекватно настроенията към края на 60-те години.

Още интересни инфрачервени снимки може да видите тук!